Téryho chata bude využívať solárnu energiu

23.05.2008 Poprad

Vysoké Tatry 23. mája (TASR) - Téryho chata (2015 m n.m. ) vo Vysokých Tatrách, ktorá je najvyššie položenou chatou s celoročnou prevádzkou, bude aktívnejšie získavať energiu zo Slnka.
Pilotný projekt využitia obnoviteľných zdrojov energie inštalovaním fotovoltaického systému predstavili dnes, v predvečer Európskeho dňa národných parkov (24. máj), Slovenské elektrárne. Solárne panely umožnia získať viac energie, ktorú chcú v Téryho chate využiť pri skvalitňovaní služieb. Chatár Miroslav Jílek má už skúsenosti s prevádzkou solárnych panelov. Slnečnú energiu však doposiaľ využívali hlavne na svietenie. Vďaka tomu vzrástla požiarna bezpečnosť chaty, keďže dovtedy svietili petrolejkami.
Solárne panely pomohli obmedziť výrobu elektrickej energie za pomoci dieselagregátu, čo prospelo hlavne prírode. \"Zvýšil sa komfort služieb. Turistom sme mohli dobíjať batérie v mobilných telefónoch, fotoaparátoch či kamerách. Ešte stále však nie sme spokojní s množstvom takto energie získanej, keďže chata má slnečnú polohu, \" konštatoval chatár. Podľa jeho slov projekt Slovenských elektrární umožní využívať slnečnú energiu v celoročne prístupnej vysokohorskej chate aj na čerpanie vody, pribudla by mraznička a mohli by viac používať aj internet.
Na otázku TASR, či dieselagregát pošlú do histórie, Jílek odpovedal, že bude rezervou pre prípad dlhodobo nepriaznivého počasia. \"Necháme si ho ako rezervný zdroj. Už sa nám stalo, že dva týždne bolo zamračené a batérie sme úplne vyčerpali. Solárne panely síce dokážu získavať slnečnú energiu aj v takomto počasí, ale ich výkon je výrazne obmedzený. \" V porovnaní so slnečnými dňami je to asi desať percent.
Nie všetky vysokohorské chaty však môžu profitovať zo slnečnej polohy. Podľa chatára z \"Terinky\" podobný projekt by bol vhodný napríklad pre Zbojnícku chatu. Spresnil, že Téryho chata spotrebuje v súčasnosti podľa odhadu 150 až 200 litrov nafty do dieselagregátu.
 

Vyberte región